Tannerstatning

Protetikere er spesialister innen tannerstatning

Kunnskapen om hvordan man erstatter skadede eller tapte tenner og bløtvev kalles oral protetikk. Både tannleger og spesialister utfører behandling innen oral protetikk. For å utføre implantatprotetikk med refusjon (dvs. på trygdens regning) må man ha tatt spesialistutdanning innen oral protetikk eller blitt godkjent av Norsk Tannlegeforening. Som regel utfører allmenntannleger enklere kasus, medan spesialistene eller de spesialutdannede tannlegene mere avanserte kasus som implantatkroner og -broer, komplette bittrehabiliteringer og -restaureringer samt bittheving.

Våre behandlere har lang erfaring med avanserte protetiske kasus og hjelper gjerne deg med planlegging, gjennomføring og oppfølging av behandlingen. Blir du henvist fra din ordinarie tannlege er det naturlig at han eller hun tar oppfølgingen i forbindelse med de regelmessige tannhelsekontrollene.

Erstatning av skadede tenner

Skadede tenner kan erstattes på flere måter. Små skader kan normalt repareres med fyllinger, samme type metode når man skall reparere et hull. Når for mye av tannen er skadet for at det skal kunne løses med en fylling, bruker man gjerne individuelt formstøpte tenner i keramikk og/eller porselene. Materialene kan brukes for flere ulike resultater;

 • Krone
  Lages når majoriteten av tannen er ødelagt og ligner på et nytt skall på tannen. En krone kan festes enten på en tann eller et implantat.
 • Onlay
  Er som en fylling av porselene som limes til tannen, vilket krever nok gjenstående emalje
 • Fasade
  Er tynt skive av porselene, oftere tynnere enn en negl, og limes på fremsiden av tennene, ut mot leppene. Det krever ytterst lite eller ingen justering av tannen på forhånd.
 • Stift
  Brukes når det ikke er nok tann igjen for å feste en krone. Da må man som regel rotfylle tannen og plassere stiftet ned i roten med en slik at det samtidig skaper mere feste for en krone.

 

Erstatning av tapte tenner og bløtvev

Tapte tenner kan erstattes på flere måter.

Tannimplantat

Kan brukes for å erstatte enkelte, flere eller alle tennene. Implantatet erstatter tannroten og oppå implantatet festes krone, bro eller protese, avhengig av hvor mange tenner som ønskes å erstattes.
Implantatbehandling forutsetter at man har nok med bein slik at implantatet kan feste ordentligt. Dersom man mangler bein kan man i de fleste tilfeller bruke benerstatning for å få bedre volum. Tidligere var man nødt til å vente i flere måneder før man fikk sin krone eller bro, i mellomtiden fikk man gå med en luke eller bruke en avtagbar protese.
I dag har vi valgt å introdusere et system som tillater utvalgte pasienter å få krone eller bro allerede samme dagen. Les mer om
implantat på dagen her.

Bro

Brukes når du man har en eller flere tenner på hver side av tannluken. Disse tenner, pilarene, vil da formes til hva som ligner på sukkertopp. Av disse vil man ta et avstøp som sendes til tanntekniker, som i sin tur vil lage en bro som festes på pilarene. Under tiden som du venter på den permanente broen har du en midlertidig bro.
En bro er en kjapp løsning, som fungerer godt hvis du ikke har nok med bein for å sette implantat. Ulempen med å lage en bro, er at man må fjerne deler av tannen for å få plass med den nye broen. Noen tenner irriteres av dette og må rotfylles i etterkant. Dersom man savner tenner kan en bro også festes til implantater.

Protese

Også kallt gebiss, er avtagbare “løstenner” som også kan erstatte tapt bløtvev. Protesen kan være en hel- (alle tennene i en kjeve) eller delprotese (noen tenner). Tradisjonelle helproteser hviler på slimhinnen, kjevekammen i underkjeven og i overkjeven dekker den også ganen. Delproteser fester i tillegg til gjenstående tenner med hjelp av forskjellige typer klammere.
Noen pasienter kan oppleve at protesen vipper, at de får gnagsår, og vanskeligheter med å tygge og snakke. Nye helproteser fester derfor til implantater, ofte som en knapp-løsning. Med dette kan man unngå vipping og at protesen beveger seg når man spiser, og i gjengjeld så kan man slippe ganedekke, kan forårsake redusert smaksevne, på overkjeveproteser.

Spesialist innen oral protetikk

Tannerstatning er et felt innen tannhelse hvor man kan spesialisere seg og bli spesialist innen oral protetikk. Man kan også ta kompetansekurs innen implantatprotetikk (av Norsk Tannlegeforening på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet). Etter godkjent kurs har kursdeltakeren spesialistgodkjenning innen implantatprotetikk, og kan – på lik linje med protetikere – tilby pasienter som har krav på refusjon å få en del av behandlings-beløpet refundert fra Helfo. I begge tilfellene forutsetter det at det foreligger et samarbeid med spesialist innen oral kirurgi eller periodonti.

Kurs for tannleger

Vi ser oss som et del av et kompetanseteam innen tannhelse og ønsker å dele med oss av den kunnskapen vi har til våre interne eller eksterne kollegaer. Send gjerne forespørsel hvis det er et spesielt tema som du er interessert i så kan vi eventuelt skreddersy et kurs for deg som tannlege og ditt team. Du er hjertelig velkommen å sende e-post til admin@galleriosloklinikken.no!

Sist endret: mandag 13 august, 2018
Publisert av: Galleri Oslo Klinikken Admin