Tannløsning

Periodontister er spesialister innen tannløsning

Tannløsning, periodontitt, er en sykdom som rammer festet til tannen. En betennelse i tannkjøttet sprer seg mot beinet som brytes ned og trekker seg tilbake. Når tannen mister støtten fra beinet vil tannen begynne å bevege på seg og til slutt løsne. Dette er en langsom process som vanligvis går over flere år og som kan stanses hvis den behandles riktig og i tide.

Hvorfor får man periodontitt?

Bakgrunnen til periodontitt (tannløsning) kan være flere, noen eksempler er:

  • Manglende renhold: bakterier i plakk lager betennelse i tannkjøttet som kan spre seg til beinet.
  • Arv og genetikk: noen pasienter har høyere risiko for å få sykdommen, har en eller både foreldrene hatt sykdommen øker risikoen for at barnet får det. Noen pasienter har en mer aggressiv bakterieflore enn andre.
  • Røyking: røyking hemmer cellene lokalt og gir karkontraksjon (dvs. at cellene som skal komme ut av blodet og motvirke inflammasjonen ikke kommer ut av blodkaret).
  • Diabetes: pasienter med uinstillt diabetes har lavere tilhelingsevne og større risiko for å ikke lykkes med tannløsningsbehandling.
  • Miljø: ytre stress og press kan føre til lavere tilhelingsevne og snabbere utvilking av sykdomen

 

Hvordan vet man att man har periodontitt?

Når man har periodontitt (tannløsning) har man ofte belegg på tennene (plakk), rødt, hovent og lettblødende tannkjøtt, man kan også ha tannstein over og under tannkjøttet hvis det har dannet seg “lommer” rundt tennene. Noen opplever at tennene beveger på seg; fortennene i overkjeven kan bevege seg utover og især – som en solfjær, enkelte tenner kan begynne å løsne. Noen opplever at det blør lett når man pusser tennene eller bruker mellomromskoster, andre reagerer på dårlig ånde som ikke går bort.

Hvordan behandler man periodontitt?

Nøkkeln til å behandle perodontitt (tannløsning) er å skape nye, gode vaner. Den viktigste faktoren for behandlingssuksess er munnhygiene og egenomsorg. Derfor følger alltid diagnostisering og behandling av periodontitt en strukturert plan, som kan se ut som følger:

Diagnose

For å stille diagnose må man vurdere beintap og aktiv inflammasjonsprosess. Dette gjøres ved klinisk undersøkelse (måling av evt. plakk, blødning fra tannkjøttet og lommedyp) og røntgenbilder. Diagnosen stilles generellt for hele munnen samt for hver enkelt tann.

Sykdomsinformasjon

Pasienten må vite og akseptere hva som skjer i kroppen for man går videre.

Munnhygieneinformasjon og instruksjon

Pasienten må ha optimal kunnskap og hverdagsrutiner for å få effekt av behandlingen.

Røykavvening og ev. diabetesutredning sammen med lege

Røykstopp og velinstillt diabetes er A og Å for en lykket behandling av tannløsning. Våre periodontister sammarbeider med din fastlege eller vår egen allmennlege dersom pasienter foretrekker det.

Profesjonell tannrengjøring og depurasjon

Polering av tennene samt fjerning av tannstein over og under tannkjøttet (manuellt eller mekanisk), sk. dyp rens.

Evaluering av behandling

Dersom lommer gjenstår ved evalueringen tar man en ny runde fra start til hit.

Periodontalkirurgi

Dersom det fortsatt gjenstår lommer over 6 mm ved andregangsevalueringen lyfter man på tannkjøttet for ytterligere rensing av tennene.

Evaluering og erstatning av evt. tapte tenner

Før man erstatter evt. tapte tenner er det viktig at sykdomen er under kontroll og at pasienten har en god munnhygiene og egenomsorg. Når dette er på plass vurderer man hvordan man skal erstatte evt. tapte tenner. Avhengig av hvilken/hvilke tenner som er tapte, hvor mange tenner som er igjen, kvaliteten på bein og slimhinne kan man velge mellom flere muligheter: implantat, bro eller protese. I noen tilfeller kan deler av kostnaden for behandlingen dekkes av Helfo.

Gjør behandling av periodontitt vondt?

Som regel skal det ikke gjøre vondt. Vi har alle forskjellige smerteterskel og vi anbefaler alle pasienter bedøvelse i forbindelse med dyp rens. Da kan du som pasient slappe av og behandleren fokusere fullt ut på behandlingen. Dersom du ikke ønsker bedøvelse, trenger du selvfølgelig ikke å ta bedøvelse.

Book time eller send henvisning

Ta kontakt om du har du spørsmål om tannløsning, du som pasient er velkommen til oss via henvisning fra din fast-tannlege, eller direkte dersom du ikke har fast tannlege. Ring oss på 22 36 76 00 for å sette opp en time, eller send en e-post post@galleriosloklinikken.no så kontakter vi dig for videre avtale.

Sist endret: mandag 13 august, 2018
Publisert av: Galleri Oslo Klinikken Admin