Forebyggende behandling

For å få og beholde en god munn- og tannhelse er forebyggende behandling A og Å.

For å få og beholde en god munn- og tannhelse er forebyggende behandling A og Å. Avhengig av hva du trenger finnes flere ulike muligheter og hjelpemiddel for beste resultat. Snakk med din tannpleier eller tannlege for å lage en plan spesiellt tilpasset etter dine behov.

Forebyggende behandling kan deles inn i flere ulike kategorier:

 • Munnhygiene
 • Kosthold
 • Tobakk
 • Allmenn helse
 • Sjekk hos tannpleier og tannlege

Fire av fem ting er de enkleste og viktigste faktorene som påvirker din munn- og tannhelse. Det er også noe du selv har kontroll over og kan gjøre uavhengig av tid og sted.

Munnhygiene

Gode råd trenger ikke til å være dyre! Det er mye tid og penger å spare ved å ha en gode rutiner for din munnhygiene. Her er noen hjelpemiddler for å få og beholde friske tenner og et pent smil.

 • Tannpuss morgen og kveld med fluortannkrem
 • Mellomromsrengjøring; tanntråd, tannpirkere eller mellomromsbørster.
 • Fluorskylling
 • Tungeskraper
 • Sugetabletter for munntørrhet

Tannpuss er det mest grunnleggende i en god rutine. Du skal pusse tennene morgen (etter frokost) og kveld (før du går og legger deg). Bruk fluortannkrem når du pusser tennene, og puss i to minutter av gangen. Grunnen til at du må bruke fluor er at det ikke er tilstrekklig hvis du kun rengjører tennene mekanisk ved å pusse. Fluoret lagres i tannen og gjør den sterkere og mer motstandsterk mot kariesangrep. Fluor kan også hjelpe og stanse små hull.
Hvis du hopper over mellomromsrengjøringen og bare pusser tennene, er det kun 3 av tannens 5 flater som blir rengjort. Det vil da samle seg plakk og belegg (bakterier og matrester) mellom tennene, der det også lettest blir hull! For å minske risikoen for hull mellom tennene eller irritasjon i tannkjøttet (som kan føre til tannløsning) anbefales at du bruker mellomromsrengjøring daglig, hver kveld, før du pusser tennene. For beste resultat, spør din tannpleier eller tannlege for og få informasjon om hva du skal bruke – tanntråd, tannpirkere, mellomromsbørste – og hvordan.
Hvis du har mange begynnende hull kan du trenge mer fluor enn du får fra fluortannkremen for å stanse dem. Du kan da, i tillegg till tannpuss og mellomromsrengjøring, skylle munnen daglig med fluorskyllevann. For beste resultat bør du skylle munnen etter lunsj med et skyllemiddel som inneholder minimum 0,2% NaF (natriumfluorid). For barn og ungdommer gjelder andre doser, spør din tannlege om råd.
Har du dårlig ånde til tross for at du pusser tennene og bruker mellomromsrengjøring er de to mest sannsynlige grunnene tannbørsten eller at det ligger igjen bakterier på tungen. Du har (og skal ha) bakterier i munnen, men samles de på tungen – gjerne i gropene langt bak på tungen, produserer bakteriene svovelluktende emner. Ved å bruke tungeskrape eller til å pusse tungen i forbindelse med tannpuss minimerer du risikoen  for dårlig ånde årsaket av bakterier på tungen.
Munntørrhet er problematisk på flere måter. Det er vanskligere å tygge og maten smaker ikke like bra. Har du proteser sitter de ikke like bra og det kan føre til gnagsår. Munntørrhet medfører også økt risiko for hull i tennene. Munntørrhet kan ha flere ulike grunner, f. eks. medisinering eller sykdommer, og det finnes hjelpemiddel som sugetabletter, gel og smørende skyllevann som hjelper for symptomene. Snakk mer med din tannlege for å utrede hva årsaken er i ditt tilfelle og hvilket hjelpemiddel som er best for deg.

Kosthold
 • Regelmessig matinntak
 • Ingen små-spising
 • Drikk vann mellom måltidene
 • Syreskader av sur/kullsyreholdig mat og drykk
 • Spiseforstyrrelser

På samme måte som kroppen ikke har det bra etter for mye mat, trenger også munnen og tennene hvile mellom måltidende. Det er derfor viktig med regelmessige matinntak og ingen små-spising mellom måltidende. En tommel-regel kan være å sikte på fem, maks seks, måltider jevnt fordelt utover dagen. Begrens gjerne ditt sukkerinntak, da dette gir økt kariesrisiko! Kaffe eller te med melk regnes som et måltid (med tanke på hvilken effekt det har på tennene). Mellom måltidene er det best å drikke vann uten tillsatt kullsyre!
Høyt konsum av juice, brus, vann med kullsyre og sur mat (sitrusfrukter, grønne epler) kan føre til syreskader på tennene. Også sport-, trening- og energidrikk kan ha høyt innhold av syre. Små skader kan ses som små groper på jekslerne i underkjeven. Ved store skader kan hele emaljen etses vekk. Dette kan føre til ilninger og ising i tennene samt økt risiko for hull da tannen er svakere uten den beskyttende emaljen.
Spiseforstyrrelser gir økt risiko for tannsykdomer. Dette gjelder spesiellt spiseforstyrrelser der man enten spiser for mye (høyt sukkerinntak) eller kaster opp (syreskader på tenner). Din tannlege har taushetsplikt og kan hjelpe deg med eventuelle skader på tenner. Tannlegen kan også hjelpe deg komme i kontakt med lege/psykolog som kan hjelpe deg hvis du ennå ikke har fått hjelp.

Tobakk
 • Røyking
 • Snus
 • Vannpipe

Røyking er ikke bare den viktigste enkeltårsak til kreft, det medfører også økt risiko for tann-/implantatløsning og kreft i munnen. Både røyk og snus misfarger tennene. I tillegg kan snus medføre skader på tennene og slimhinne, og gi dårlig ånde. Vannpipe er like skadelig som sigaretter, til tross for at det dufter og smaker søtt. Tobakk er vanedannende og det kan være vanskelig å slutte. Snakk med din lege og tannlege for å hjelp til å slutte med tobakk.

Allmennhelse og tenner

Munnen er en del av kroppen! Har du dårlig allmenhelse påvirker det munnen og tennene dine, og tvert om. Her er noe sykdomer der du bør være ekstra obs på munnen og tennene.

 • Hjerte- og karsykdommer
 • Diabetes
 • Benskjørhet og bisfosfonater
 • Kreft og kreftbehandling
 • Sjeldne medisinske tilstander

Har du, eller er i risiko-zone for, hjerte- og karsykdomer er det ekstra viktig at du har friske tenner og et friskt tannkjøtt. Ubehandlet tannkjøttbetennelse (tannløsning, pyrea) har vist seg å føre til økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Har du tannkjøttbetenneIse eller tannløsning er det utrolig viktig og få individuelt tilpasset behandling og informasjon for egenpleie. I forbindelse med din sjekk hos tannlegen kontrolleres tannkjøttet ditt, ved å komme regelmessig til tannlegen kan eventuell munnsykdom oppdages på ett tidlig stadie.
Ubehandlet diabetes medfører dårligere forutsetning for tillheling. I munnen påvirker det først og fremst tannkjøttet og behandling av eventuell tannkjøttbetennelse og/eller tannløsning. Informer din tannpleie/tannlege om at du har diabetes og ta kontakt med din fastlege for å hjelp til å kontrollere din diabetes.
Langvarig medisinering med bisfosfonater kan føre til svakere kjeveben og dårligere tilhelingsevne. Skal du begynne behandling med bisfosfonater bør du i forkant ta en tannlegesjekk og få gjort eventuell behandling før medisineringen starter. Når du går på medisiner bør du også gå regelmessig til tannlegen, kanskje litt oftere enn vanlig, for å oppdage eventuelle problemer når de er små – og før de bli store – for enklere behandling med mindre risiko for problemer med kjevebenet.
Sjeldne medisinske tilstander er uvanlige diagnoser som rammer omtrent 500 personer i Norge. Tilstandene påvirker også munnen og tennene, og kan medføre økt behov for tannbehandling. Derfor har du krav på stønad til nødvendig tannbehandling hvis du kan leverere en legeattest på tilstanden og at den er eller har vært tilstede over tid.

Sjekk hos tannpleier og tannlege

Ett grunnleggende komplement till egenpleie er regelmessig sjekk hos tannpleier eller tannlege. Hvor ofte du trenger og gå er avhengig av din munn, dine tenner og din allmenhelse. Har du lite tidligare tannbehandling (ingen fyllinger eller kroner) og ingen begynnende hull kan det være nok å ta en sjekk en gang annenhvert år. Har du mye tidligere tannbehandling og problemer med tannkjøttet kan det finnes behov for en kontroll hver tredje måned. For noen med begynnende hull kan det være anbefalt å ta en sjekk en gang i halvåret.
For de aller fleste er det nok å ta en undersøkelse i året. Sammen med din tannlege blir du enig om hva som er beste intervall for deg. Husk å ta med deg en oppdatert sykdoms- og medisinliste ved hvert besøk. For å slippe å huske på hver gang du bør bestille en tannlegetime, kan du be din tannlege sette deg på en automatisert innkallingsliste!

Sist endret: lørdag 25 august, 2018
Publisert av: Ottilia Däröste